Allt om spa

Här fanns tidigare Skoghöjd Spa. Du kan nu hitta dem via deras Facebook på https://www.facebook.com/skogshojdspa/

Allt om spa

Spa eller spainrättning är en anläggning där man kan få olika sorters behandling, ofta med vatten och varma bad som ingrediens. Även salonger som erbjuder enklare ansiktsbehandlingar kallar sig idag ofta för spa. I vissa fall kallar sig även finare hotell eller semesteranläggningar för spa. Ordet kommer av den belgiska orten Spa, som var en av de första välkända kurorterna. Det påstås dock ibland felaktigt att ordet spa är en förkortning av det latinska uttrycket "salus per aquam" (med vissa varianter) vilket betyder ungefär "hälsa genom vatten vilket alltså snarare får ses som en backronym. - Wikipedia

Om man ser tillbaka ett par decennier, så var begreppet spa rätt så okänt för många i Sverige. Men med tiden har det kommit att bli mer vanligt. De flesta har inte så stor koll på spaets ursprung, och det kan bero på att ursprunget är omtvistat.

Enligt Wikipedia nämns en teori som felaktig, men det är som sagt omtvistat. Det finns förespråkare som säger att ordet spa är en akronym av latinets "salus per aqua" som går att översätta till ’hälsa genom vatten’. Andra hävdar att det kommer från belgiska orten Spa, som var känd under romartiden. Vilket som är rätt, är inte upp till oss att avgöra. 

Sveriges gamla kurorter

Förr var det vanligt att man åkte för att "dricka brunn" på en kurort. Kurorterna i Sverige låg nämligen ofta i anslutning till en hälsobrunn, badplats eller i en trakt där klimatet ansågs lämpligt för rekreation efter sjukdom. 

Två gamla kurorter man besökte förr var Ramlösa och Loka. Brunnsdrickning ingick i behandlingen.  Ramlösa brunn hade sin storhetstid på 1800-talet då ryktena om vattnets botande effekter gjorde att både kungliga familjer och adeln besökte Ramlösa regelbundet.

Loka brunn etablerades som kurort redan på 1700-talet. Kurorten hade sin blomstringstid under 1800-talet då folk vallfärdade hit för brunnsdrickning men även för att bada gyttjebad.

Idag säger vi att vi åker på Spa och i det inkluderas oftast ett par behandlingar men framför allt handlar det om att koppla av. Lite som när man flyttat och anlitar en firma för flyttstäd så får kroppen vila upp sig på ett spa och när man sedan kommer hem så har man fått massor av ny energi. 

Trevliga spa i Sverige

I Sverige finns det många spa att besöka och det är också många som väljer att göra just det. På ett spa hittar vi en salig blandning av människor som bankdirektörer från Eskilstuna, hemmafruar och det är också det som är en del av charmen med ett spa. man vet aldrig vem man kan stöta på. Det är svårt att nämna alla spa som finns, men här är några av Sveriges bästa:

  • Voltage Lounge, The Steam Hotel
  • Japanska badet, Yasuragi
  • Nordic Spa & Fitness, Grand Hôtel
  • Asia Spa, Varbergs Stadshotell
  • Salt Creek Spa, Ystad Saltsjöbad
  • Hooks Herrgård Spa & Fitness
  • Sturebadet
  • Hotell Havsbaden Spa
  • The Spa, Hotel Tylösand
  • Vadstena Klosterhotell & Spa

Njut av spa hemma

Att ha spa hemma är inte fel det heller. Det är rätt enkelt att skapa genom att tappa upp ett hett bad, lägga ansiktsmask, göra hårinpackningar med mera. Du kan också skapa en oas av välmående i ditt hem med en luftfuktare vilket ger både dig, ditt hem och dina växter en känsla av lyx och flärd. 

Ta hand om dig själv

Självvård är så mycket mer än att unna sig själv njutning och avkoppling - även om det borde stå högt på allas prioriteringslista. Det handlar också om att låta sig bli den bästa versionen av sig själv. Det finns många som går omkring och grunnar på självförbättring, oavsett om det handlar om inre byggstenar som t.ex. självkänslan eller en specifik kunskapsbrist; eller yttre, som leendet eller uttunnat hår. Går du i tankarna på att skaffa tandimplantat i Stockholm så rekommenderas Mariatorgets tandläkarmottagning varmt.